Zdecydowana większość ludzi nabywa w sklepie oleje rzepakowe albo słonecznikowe. Tymczasem na rynku istnieją również bardziej nietypowe oleje, przykładowo z orzechów laskowych, włoskich czy oleje krokoszowe, z awokado lub konopne.
Źródło: http://www.flickr.com
Są one o wiele droższe, ale naprawdę warto po nie sięgnąć przez wzgląd na ich niezwykle dobre właściwości zdrowotne. Jeżeli nie masz pewności, jaki olej jest najzdrowszy, to warto mieć świadomość, że najcenniejsze są te tłoczone na zimno i otrzymywane przy pomocy wyciskania mechanicznego roślin oleistych. Dla przykładu bardzo popularny olej z oliwek, soi oraz rzepaku jest zdrowy, ale trzeba mieć świadomość tego, że występują również oleje total z orzechów, konopi czy nawet z pestek śliwek. Posiadają one wysoką wartość odżywczą i oczywiście wysoką jakość. Z innej strony są one jednak nie za bardzo odporne na magazynowanie.
Wszyscy dobrze rozumiemy atuty zapewniane przez oleje. Mogą one dawać nie tylko koniecznych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, ale mogłyby także dostarczać witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Kolejną ważną kwestią jest to, że istnieją w olejach tzw. przeciwutleniacze, które przeciwdziałają procesom starzenia. Przykładowo jeżeli zainteresował Cię olej z orzechów laskowych, to należy wiedzieć, że jest on uzyskiwany przez tłoczenie na zimno. Jego charakterystyczną cechą jest to, że ma on delikatny i orzechowy smak. Jeśli chodzi o jego kolor, to jest to barwa żółto-złota. Taki olej może służyć jako dodatek do ciast, deserów czy jako element dressingu. Jeśli chodzi o inne mniej typowe oleje, to są także tego typu produkowane z orzeszków arachidowych, zatem ziemnych.
Jest również olej z orzechów włoskich, olej cedrowy, olej sezamowy czy też kokosowy. W dobrych sklepach zakupimy również olej z ostu czy nawet olej śliwkowy. Ten śliwkowy nie posiada jednak koloru fioletowego, lecz jaskrawy złoto-żółty.