W celu ujednolicenia i zagęszczania paszy przeprowadza się tzw. granulowanie, czyli jej rozdrabnianie. Powstają w takiej sytuacji śruty zbożowe albo mieszanki paszowe. Do przeprowadzania takiej pracy stosuje się przyrządy pod nazwą granulatory.
Źródło: http://www.flickr.com
Granulowanie to w praktyce forma aglomeracji ciśnieniowej pasz. Taka przeróbka może pozwolić na magazynowanie paszy przez znacznie dłuższy okres czasu. Następną zaletą stosowania tego typu techniki jak granulowanie pasz, to znaczne zwiększenie skuteczności jej dozowania. Poza tym granulowanie ma duży wpływ na strawność takiego pożywienia, a obecna w granulacie para ma także wpływ na częściową sterylizację karmy. W rzeczywistości ciśnieniowe granulowanie to taki proces, w którym poddany rozdrobnieniu materiał pod wpływem działania sił wewnętrznych oraz zewnętrznych ulega zagęszczeniu. Otrzymany w takiej sytuacji produkt może uzyskać z góry ustaloną geometryczną formę. Jest to dość często wykorzystywana postać karmy. Granulat dzięki procesom fizycznym, posiada ulepszone cechy.
Źródło: PR Solution
Na przebieg procesu granulacji i na jakość uzyskanego granulatu ma wpływ duża ilość czynników, które są związane ze składem chemicznym zagęszczonego w ten sposób materiału czy jego budowę biologiczną. Taki proces granulowania karmy polega na zagęszczeniu materiału sypkiego. Pożądaną gęstość aglomerat uzyskuje dopiero w takiej sytuacji, gdy w granulatorze powstanie opór, który wywodzi się od tarcia między kolejnymi porcjami surowca oraz wewnętrznymi ściankami komory roboczej. Ilość dziur w matrycy może wynieść od kilku setek do nawet paru tysięcy.
Od takiego czynnika jest zależna wielkość tworzonego granulatu. Koszt tego typu urządzenia wynosi parę tysięcy złotych, przy czym w sprzedaży istnieją oczywiście narzędzia używane, które są zauważalnie tańsze.