Preparacja pasz do skarmiania a także ich przechowywanie

Właściwe przygotowanie pasz do będzie mieć ogromny wpływ na stopień ich zużytkowania, co wprost przełoży się na efektywność żywienia zwierzaków.
Zdecydowana większość pasz stosowanych w karmieniu świń wymaga poddania ich należytym zabiegom, w celu ułatwienie zwierzętom trawienia jak też lepszego zużycia komponentów żywnościowych zawartych w karmach.

opłaty

Autor: DLH
Źródło: DLH

Metoda preparacji karmy przed skarmieniem sprawia, iż trawienne enzymy, które będą wydzielane w żołądku zwierzaka będą mieć lepszy dostęp do komponentów pokarmowych karmy. Stosowna struktura paszy stanowi ważki element w zapobieganiu schorzeniom wrzodowym, zarówno u zwierząt młodych, jak również dorosłych. Skrupulatne przygotowanie paszy ma na celu także poprawienie jej smaku, uzupełnienie w składniki odżywcze. Granulowanie pasz jest nadzwyczaj popularnym zabiegiem w produkcji karm dla trzody. Obserwacje udowodniły, że świnie posiadające możliwości wyboru mieszanki w formie sypkiej oraz rozdrabnianej entuzjastyczniej konsumują ową ostatnią.

W tym miejscu opublikowana jest podobna strona prezentująca tę sprawę. Przeczytaj także podobny świeży wpis (http://www.ehsbiznespartner.pl/operat-wodnoprawny-torun/) na taki temat. On również jest godny polecenia.

Granulki powinny jednakże posiadać stosowną twardość i wielkość dopasowaną do kategorii wiekowej zwierzaków.

Przebiegowi mikronizacji, poddaje się zazwyczaj ziarna zbóż oraz nasiona roślin strączkowych. W wyniku takowego naświetlania następuje szybki przyrost temperatury jak też ciśnienia pary w środku surowca, a konsekwencją będzie uzyskanie wyższej strawności. Redukowana jest także ilość drobnoustrojów jak też grzybów.

Tostowaniu, które polega na oddziaływaniu parą wodną pod naciskiem, poddawane są na ogół poekstrakcyjne pokarmy sojowe oraz rzepakowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu ulega zniszczeniu dużo związków antyżywieniowych, poprawia się także smak karmy.
Both comments and pings are currently closed.